Apartament nou vs. apartament vechi – Cum ne planificăm bugetul și pentru ce tip de locuință optăm


Primul aspect luat în calcul îl reprezintă poziționarea imobilului, dar nu trebuie ignorate nici problemele legate de structură, confort și preț. Pe scurt, cei din piață spun că apartamentele în blocuri construite după cutremurul din 1977 și până în 1990 sunt ușor mai scumpe decât cele din proiectele imobiliare noi.

„După declanșarea crizei pe piața imobiliară, în 2008, mulți dintre cei care și-au luat apartamente în ansambluri imobiliare noi s-au plâns de proasta calitate a acestora. În această perioadă s-a constatat o orientare către construcțiile făcute după cutremurul din 1977, dar anterior anilor 90”, explică profesorul de economie Radu Zilișteanu.

Zone de preț

Consultanții imobiliari spun că piața dă semne de revenire, însă cumpărătorii sunt foarte atenți cu bugetul pe care îl au. „Peste 80% din cumpărători caută apartamente construite după 1977. După această perioadă au apărut norme noi în construcții. Blocurile construite în anii ’80 sunt recunoscute pentru siguranța structurii. Dezvoltările imobiiliare noi nu sunt considerate de cumpărători la fel de sigure ca și cele construite în acea perioadă. Un segment de aproape 20% din piață este interesat și de construcțiile făcute înainte de 1977, în special cele din anii ’60, blocuri de gen P+3 sau P+4”, a declarat pentru Adevărul Financiar Matei Maloș, managing partner al HomeFinders.ro.